Daarom is goede kim afdichting zo belangrijk
Bij het realiseren van nieuwbouw komt heel veel kijken. Er wordt een tekening gemaakt door de architect en vervolgens wordt deze uitgewerkt tot een bouwplan. Huizen met een kelder zijn geliefd bij veel mensen. Ondanks de aanwezigheid van diepvriezers en koelkasten in moderne woningen vinden veel mensen het reuze handig om een kelder te hebben. Hier kunnen levensmiddelen koel en als het goed is droog bewaard worden. Maar daar zit nu net de crux: De kelder moet dan wel droog blijven. De kim afwerking is daarom van essentieel belang.
Wat is kim afdichting?
De aansluiting van de fundering van de woning met de wanden van de kelder wordt de kim genoemd. Omdat een kelder zich onder het vloeroppervlak van de woning bevindt moet extra aandacht worden besteed aan de kim afdichting. Het grondwater bereikt immers als eerste de kelder en het is wel de bedoeling dat deze droog blijft bij een forse stijging van het grondwaterpeil, bijvoorbeeld bij hevige regenval.
Kim afdichting bij de bouw van de woning
Het is natuurlijk het meest efficiënt om al bij de bouw van een woning de kim afdichting goed aan te pakken. Het is namelijk het meest efficiënt als dit vanaf de buitenzijde van de wanden gebeurt. Deze wanden zijn uiteraard het makkelijkst te bereiken als een woning nog in aanbouw is. Het realiseren van een goede kim afdichting bij bestaande bouw is een stuk lastiger. Bij nieuwbouwhuizen met een ondergrondse kelder wordt dan ook aangeraden om de afdichting van de kim met de bouw mee te nemen en hier voldoende aandacht aan te besteden om problemen in een later stadium te voorkomen.
De procedure bij het afdichten van de kim
MVT Gevelrenovatie kan bij nieuwbouw de kim afdichting voor zijn rekening nemen. Hiervoor wordt een vaste procedure gevolgd.
- De ondergrond voor het opgaande metselwerk of de betonnen wand dient grondig gereinigd te worden voor een optimale hechting.
- Eerst wordt door onze specialisten een 1 componenten basisverkiezeling aan aangebracht als eerste waterdichtingslaag
- Vervolgens wordt de eerste laag 2 componenten bouwdicht aangebracht, in deze verse laag wordt een wapeningsgaas van 20cm breed aangebracht
- Na lichte droging wordt de er een tweede laag 2 componenten bouwdicht aangebracht
De verdere afdichting
De kim afdichting wordt vervolgens voltooid met een tweede laag 2 componenten bouwdicht. Dit gebeurt nadat de eerste laag voldoende is gedroogd. Vervolgens kunnen ook de opgaande wanden van de kelder worden behandeld op dezelfde manier. Er wordt dus eerst een basisverkiezeling aangebracht en vervolgens twee lagen 2 componenten bouwdicht met wapeningsgaas.
Afvullen van de bouwput
Als de behandeling van de grondplaat en de wanden van de kelder gereed is kan de bouwput met grond worden afgevuld. De kelder is op deze manier voldoende beschermd tegen binnendringend vocht. De toekomstige bewoners van de woning kunnen met een gerust hart hun levensmiddelen en andere spullen in de kelder opbergen. De kans dat er grondwater de kelder binnendringt is met deze kim afdichting een stuk kleiner geworden.
Constructiefouten
Als in een bestaande woning regelmatig plassen water in de kelder staan dan is er meestal sprake van een constructiefout bij de bouw. Het kan zijn dat de kelderwanden en de vloer niet goed zijn afgedicht. Het komt ook voor dat er voor de bouw een slechte kwaliteit beton is gebruikt die niet voldoende waterdicht is. Dit soort fouten zijn naderhand niet of slechts heel moeilijk te herstellen. Daarom is het zo belangrijk om te zorgen voor een goed afgedichte kim in de kelder. Dit verhoogt het wooncomfort van de bewoners en voorkomt klachten achteraf over wateroverlast.
Achteraf de kim afdichten is wel mogelijk
Het is wel mogelijk om de wanden van een bestaande kelder alsnog waterdicht te maken. Natuurlijk is kim afdichting bij nieuwbouw het meest efficiënt. Maar bij ene bestaande kelder waar wateroverlast wordt ervaren kan dit wel worden verholpen. Hiervoor moeten de wanden en de vloer worden geïnjecteerd met vochtwerend materiaal. Vervolgens moet de binnenzijde van de kelder, zowel de vloer als de wanden, worden bewerkt met cementmortels met waterkerende toevoegingen. Deze mortel wordt in meerdere lagen op de muren en vloer aangebracht. Het drogen van de kelder kunnen ook drogen nadat de kelder is afgedicht omdat de wanden waterdamp doorlaten. Het kan vervolgens weken duren voordat de kelder volledig droog is. Ventilatie zal dit proces bespoedigen.
Wat kan ik doen als mijn kelder regelmatig blank staat?
Als het regelmatig voorkomt dat er water in de kelder staat na forse regen of gewoon doordat het grondwater te hoog staat dan is kim afdichting zeker aan te raden. Als dit niet gebeurt dan bestaat immers het risico dat goederen die in de kelder zijn opgeslagen schade oplopen. Hiervoor zijn de meeste mensen verzekerd, maar als het regelmatig voorkomt dat er water in de kelder staat dan zal dit het wooncomfort niet echt bevorderen. Het komt nog regelmatig voor dat de brandweer na flinke regenbuien op diverse adressen kelders moet leeg pompen. Voordat zo’n ondergelopen kelder weer droog is duurt weken, met het risico op nieuwe regen en dus weer terug naar af als het gaat om het droogproces.
Vraag een offerte aan voor het afdichten van de kim
Gaat u binnenkort een nieuwbouwhuis laten bouwen, of gaat het om een complex van meerdere woningen voor uw bouwproject? Vraag dan nu bij MVT Gevelrenovatie een offerte aan voor kim afdichting van de kelder of kelders. Zo zorgt u ervoor dat u of de toekomstige bewoners van uw woningen met een gerust hart spullen en levensmiddelen in hun kelder kunnen zetten omdat deze gegarandeerd droog zal blijven. Wilt u meer informatie over onze werkwijze bij het realiseren van kim afdichting dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. U kunt ons telefonisch bereiken via telefoonnummer 06-06 – 524 758 31. U kunt ook per e-mail een offerte aanvragen of een verzoek om meer informatie sturen. Ons e-mailadres is info@mvtgevelrenovatie.nl. In de meeste gevallen is maatwerk noodzakelijk. Als u een offerte aanvraagt zullen wij dan ook altijd eerst ter plaatse komen kijken naar de huidige situatie zodat een passende oplossing kan worden geboden.